Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Christelijk stemgedrag mag focussen op abortus en euthanasie

17-03-2021

Predikant Paul Visser deed in Trouw een weinig versneden oproep onder christenen om niet op christelijke partijen te stemmen, ondanks hun eventuele moeite met abortus en euthanasie. Moderne thema’s, zoals de klimaatcrisis en vluchtelingenproblematiek, zijn nu de brandende issues die van invloed zijn op de stem van Visser. Door het waardeoordeel ‘crisis’ aan het woord klimaat te verbinden – maar ook door te wijzen op de christelijke levenswandel van drie linkse fractievoorzitters – leek hij de dobberende christelijke kiezer zachtjes naar een linkse stroming te stuwen.

Vooral bij het thema abortus houdt Visser er een bijzondere kijk op na: “Zomaar zeggen dat je moet kiezen voor deze of gene confessionele partij, omdat die tégen dit en vóór dat is, is mij te oppervlakkig … in 2021 moeten we geen verloren gevechten blijven voeren.” Visser doelt met die verloren gevechten op abortus en euthanasie. Hij voegt eraan toe dat deze thema’s nooit meer een meerderheid krijgen die er iets aan zal veranderen. Schreeuw om Leven is het niet eens met dit pessimisme.

Natuurlijk moet je blijven strijden tegen het soort onrecht waarvan de schrijver van het Wilhelmus aan de vader des vaderlands toedichtte dat het zijn hart doorwondde. Zulk onrecht is abortus in de ogen van veel christenen en steeds meer niet-christenen. Wij vragen ons af of de heer Visser beseft dat mensen moeite hebben met abortus omdat dit in hun ogen het doden van ongeboren kinderen betreft. Zo ja, dan zou hij wellicht ook in het oor van William Wilberforce hebben gefluisterd dat het geen zin heeft om vanuit je christen-zijn te pleiten voor de afschaffing van slavernij. Op dat moment was slavernij immers al een eeuwenoude praktijk met weinig verzet. Heel anders dan de “miezerige” veertig jaar die de abortuswet op haar naam heeft staan.

Slavernij. Tirannie. Het zijn vergelijkingen die regelmatig walging oproepen bij onze critici. Pro-lifers zouden daarmee ongewenst zwangere vrouwen vergelijken met slavendrijvers, maar dat is natuurlijk niet zo. Zelden gebruikt de mens één op één vergelijkingen om een punt te maken. Hier gaat de analogie over het afnemen van mensenrechten bij wezens die behoren tot het menselijk ras. Daarmee zeggen we niet dat een ongeboren kind evenveel en lang lijdt als een zeventiende-eeuwse slaaf op de Caraïben, of dat een ongewenst zwangere vrouw als een woesteling omgaat met andere mensen. Integendeel: veel vrouwen vinden het leven dat in ze groeit geen mens. Maar ondanks de verschillen blijft overeind staan dat een feitelijk mens, slechts vanwege zijn of haar ‘onderontwikkeldheid’, formaat en afhankelijkheid, in Nederland mag worden gedood. Dát is immoreel.

De oproep van de heer Visser, om de handdoek in de te ring gooien omdat het toch geen zin meer heeft, is wat ons betreft dan ook te oppervlakkig. Als er iets is dat mensenrechtenactivisten (en wij gebruiken dat label niet lichtzinnig) op de been houdt, dan is het hun eindeloze hoop dat het goede doel ooit binnen handbereik komt. Martin Luther King zag dat hij dichtbij zijn doel was, terwijl het in zijn kindertijd nog volstrekt onbereikbaar leek. In zijn laatste speech wist hij de grond onder zijn voeten nog één keer te laten schudden: “I’ve been to the mountaintop!”. Na een jarenlange strijd overzag hij. De ongekroonde koning van het Afro-Amerikaanse volk kon zien hoe het tij begon te keren, stuwende christenen die hem probeerden te sussen daargelaten, en wist dat het niet lang meer kon duren voordat iedere druppel water was omgekeerd.

Bent u, net als Schreeuw om Leven, tegen abortus omdat álle levens ertoe doen? Stem dan op een partij die openlijk strijdt tegen abortus.

Hartelijk dank voor het lezen van deze pagina!
Dank voor uw gebed en donatie!

Deel dit bericht direct op Twitter met een voorgesteld bericht

terug naar het overzicht
Oproep: Bent u (of kent u) iemand die 16 weken of langer zwanger is? Misschien wil diegene meewerken aan een pracht… https://t.co/3rsyINUp5p   348 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!