Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Opa en Oma verdriet

17-08-2019

Opa en oma Verdriet

 

Helena Burger-Den Dekker, counselor Schreeuw om Leven/Er is Hulp bij Abortuscentra

 

 

Tijdens de Pinksterdagen was Er is Hulp met een stand aanwezig bij de grote conferentie van Opwekking in Biddinghuizen. Op zaterdagmorgen was ik daar vrijwilliger. Het werk van medewerker op beurzen en evenementen is weer heel anders dan het counselen bij de kliniek. Het publiek is op zulke dagen doorgaans een gezellig dagje uit en de stemming is dan ook vaak wat meer ontspannen dan bij bezoekers van een abortuscentrum.

 

Het doel van onze aanwezigheid met een stand is mensen bewust te laten worden van de huidige situatie rondom abortus in Nederland. We merken dat veel mensen zich daar nauwelijks in verdiepen of weet van hebben. Ook willen we hen laten nadenken over hoe ze zelf eigenlijk staan in de kwestie abortus. Want onze ervaring is dat daar ook niet zo veel bij wordt stilgestaan. Zo langzamerhand is abortus min of meer gewoon geworden in ons land, ook in het denken van velen. Door middel van een enquête voeren we gesprekken en allerlei materiaal wordt uitgedeeld, zodat bezoekers kunnen kennismaken met het werk van onze stichting.

 

Zo gebeurde het ook in de grote tent met allerlei Missionaire doelen op de Pinksterconferentie. De stand trekt meestal wel aandacht. De anatomische modellen van een kindje in verschillende fasen van ontwikkeling tijdens een zwangerschap blijken altijd weer aantrekkelijk. Het is ook bijzonder om te zien hoe de groei van een ongeboren kind verloopt. Zwangere vrouwen komen vaak even kijken hoe groot hun kindje nu is. Moeders wijzen hun kinderen erop hoe klein en hoe lief ze waren in mama’s buik. En soms zien we ook tranen: een moment van verdrietige herinneringen aan een kindje dat nooit levend geboren werd.

 

Er wordt heel wat lief en leed gedeeld in onze stand. Zo ook deze morgen. Bij een van de posters met de ontwikkeling van een kindje in de baarmoeder staat een vrouw. Ze is ongeveer net zo oud als ik. ’Altijd weer indrukwekkend hè, hoe zo’n kindje groeit’, zeg ik. We raken in gesprek. Van Schreeuw om Leven heeft ze nog nooit gehoord. Terwijl ik uitleg wat ons werk inhoudt, zegt ze ineens dat de voormalige vriendin van haar zoon onlangs een abortus heeft laten doen. Met tranen in haar ogen kijkt ze me aan. Haar man legt beschermend zijn arm om haar heen. Diep geroerd luister ik naar het verdrietige verhaal van een onbedoelde zwangerschap die eindigde in een abortus. ‘Het kloppende hartje was op de echo al te zien’, zegt ze emotioneel. ‘Mijn zoon en wij wilden zo graag het kindje houden en ervoor zorgen! Maar de moeder steunde het 16-jarige meisje in de keus voor abortus. Zelf had ze kort daarvoor er ook een ondergaan. En de stem van onze zoon telde niet!

 

Met haar vinger strijkt ze zacht over de afbeelding van een van de kleine kindjes op de poster. ‘Ik wist niet dat er zo’n diep verdriet in mij zat! Maar nu ik er over praat merk ik dat het me zo intens raakt! Ik had gewoon oma kunnen zijn!’ Van woensdag 31 juli t/m zaterdag 3 augustus is Schreeuw om Leven ook met een stand aanwezig op de Terdege zomerfair op landgoed De Schaffelaar in Barneveld. We hopen velen van u daar te ontmoeten. Tijdens deze dagen ontvangt elke bezoeker op de stand de CD: “U bent mijn Schuilplaats”. Jongeren zingen voor jongeren. Een gift op de stand voor de CD wordt zeer gewaardeerd en komt ten goede aan de hulpverlening Er is Hulp! Op = op.

 

Ik sla een arm om haar heen. Mijn oma-hart breekt om dit grote verdriet. Samen huilen we om het verlies van een kleinkindje dat zó geliefd was, maar toch niet mocht komen. ‘Mag ik met jullie bidden?’ vraag ik, en drie paar handen vouwen zich om elkaar heen. Ik mag de rouw van deze opa en oma in Gods trouwe handen leggen. Hij ziet het immers; want Hij aanschouwt al onze moeite en verdriet, opdat we het in Zijn hand geve.

terug naar het overzicht
Wilt u de gehele toespraak van Trump teruglezen in het Nederlands? Dat kan! Klik op deze link voor zijn speech, plu… https://t.co/ZSWCdj3PeG   2 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!